Goed nieuws voor eigenaren zonnepanelen inzake invoering digitale slimme meter

De afgelopen jaren was veel onduidelijk voor de eigenaren van zonnepanelen. Door maatregelen van de Vlaamse Regering dreigden deze eigenaren van zonnepanelen en warmtepompen hun rendementsvoordeel te verliezen. Het zou ineens niet meer interessant zijn om nog tot installatie van zonnepanelen over te gaan. Er bestaan ook plannen om de energiefactuur anders te berekenen waarbij je betaalt voor daadwerkelijk gebruik. Mensen die juist een forse investering hadden gedaan, gebaseerd op de oude regels zaten met hun handen in het haar. Hun investering zou waarschijnlijk ineens niet meer rendabel zijn. Gelukkig voor hen komt de regering nu met een compromis voorstel.

Invoering digitale meter

De politieke meerderheidspartijen zijn tot een akkoord gekomen. Dit zou kunnen betekenen dat er nu eindelijk duidelijkheid komt in deze zaak.
Tevens een belangrijk onderdeel van het compromis is dat de invoering van de digitale meters vanaf juli 2019 nu gewoon door kan gaan. Een digitale meter heeft geen terugdraaiende teller meer, maar het terugdraaien kan achteraf nog wel gesimuleerd worden.
De Vreg, de Vlaamse energieregulator, is hier niet erg blij mee. Het zou de consument te weinig stimuleren om de opgewekte stroom zelf direct te gebruiken. In de praktijk leveren de zonnepanelen overdag aan het net. Pas ‘s avonds als de mensen thuis zijn, beginnen ze zelf ook te verbruiken. Overdag hebben ze geld verdiend met hun teruglopende meter. Op zich is dit een prachtig systeem, maar dit gaat eruit en wordt vervangen door digitale meters en een nieuw tariefsysteem. In het compromis komt een aanpassing op de digitale meter waardoor “terugdraaien” achteraf wordt geregeld. Aanvankelijk was terugdraaien met een digitale meter verleden tijd. Gelukkig is daar nu iets op gevonden voor de overgangsperiode.

Het nieuwe systeem: tarief gebaseerd op gebruik.

De gebruikers kunnen tijdelijk kiezen uit twee systemen. Naast de terugdraaiende meter zal de Vreg nog een andere mogelijkheid aanbieden. Dat heeft alles te maken met de tariefstelling. Deze nieuwe regeling van de Vreg betekent vooral dat nettarieven worden berekend voor wat mensen daadwerkelijk van het net afnemen. Dit betekent eigenlijk dat het niet zo interessant meer zal zijn om je zonnestroom rechtstreeks op het net te zetten. Dit systeem is waarschijnlijk interessanter voor mensen die overdag meer thuis zijn en dan energie verbruiken. Hun zonne-energie wordt dan namelijk direct verbruikt, waarbij ze het netwerk niet of nauwelijks nodig hebben. Dit verlaagt de energierekening. Dit nieuwe systeem bevat een digitale meter die niet kan terugdraaien.

Het oude systeem: terugdraaiende meter

Het bestaande systeem met de teruglopende meter is dan weer interessant voor werkende mensen en eigenaren van warmtepompen. In de zomer wekken die veel meer energie op dan ze verbruiken omdat de CV verwarming dan niet aan staat. De afspraak zegt dat dit systeem nog maximaal 110 jaar blijft bestaan. Iemand die nu al 10 jaar zonnepanelen heeft staan, mag nog maximaal 10 jaar van de regeling gebruik maken, waarbij alles nog bij het oude blijft. Mensen die voor 2021 nieuwe zonnepanelen plaatsen, profiteren daarna nog tot 2035 van de oude regeling met terugdraaiende meter. Dit is dan een digitale meter waarbij het “terugdraaien” achteraf wordt toegepast. Een mooie tussenoplossing.

Overstappers opgelet

Mensen kunnen op elk moment overstappen naar het nieuwe systeem van de Vreg, maar eenmaal overgestapt kun je niet meer terug. Daarnaast is er een uitdoof termijn van 110 jaar afgesproken voor de overgang van de terugdraaiende meter, naar het nieuwe systeem van het Vreg. Vanaf 2035 is er alleen nog maar het tariefsysteem van de Vreg. De invoering van de digitale meter gaat sowieso dit jaar al van start.

Tot slot

Met het compromis hebben bestaande eigenaars van zonnepanelen de mogelijkheid om nog maximaal 110 jaar in het oude systeem te blijven. Dit is een fraai compromis dat tegemoet is gekomen aan de wensen van de houders van zonnepanelen en warmtepompen. Het zou ook absoluut niet fair zijn ten opzichte van deze mensen. Mensen die juist hun steentje willen bijdragen voor een beter milieu door te gaan voor groene stroom. De regering hoopt met deze maatregel het vertrouwen in hernieuwbare energiebronnen weer hersteld te hebben. De oppositie is iets minder enthousiast en zegt dat het voorstel nog niet juridisch getoetst is door de raad van State.

Scroll to Top