Rendement zonnepanelen en opbrengst zonnepanelen

Het rendement en de opbrengst van zonnepanelen wordt beïnvloed door externe factoren zoals de ligging, de oriëntatie en de hellingsgraad van uw dak. Deze factoren bepalen het effectieve rendement en terugverdientijd van uw zonnepaneel installatie. Het vermogen wordt uitgedrukt in Wattpiek (Wp), het uiteindelijke rendement in “kWh per Wp”.

Het verschil tussen het vermogen en het effectieve rendement komt omdat de hoeveelheid zonlicht steeds verandert. In België wordt er daarom een correctie toegepast op het Wp vermogen van een zonnepaneel. Een zonnepaneel heeft een meest reële waarde van 0,85. 1Wp= 0,85 kWh.
Dus: 1000 wattpiek (Wp) vermogen levert in België 850 kilowattuur (kWh) stroom.

Rendement zonnepanelen berekenen voor uw situatie? Vraag hier uw gratis en vrijblijvende offerte aan.

Monokristallijne zonnepanelen bieden een hoger rendement dan polykristallijne zonnepanelen. Hierdoor is de prijs/prestatie verhouding beter.

Rendement monokristallijne zonnepanelen

Rendement zonnepanelenMonokristallijne pv-panelen zijn de ‘zwarte‘ panelen en kunnen een rendement van 17% procent halen. De meest gekende zijn de Yingli all-black pv-panelen.

Na 10 jaar is het vermogensbehoud nog 92% en na 25 jaar is dit zelfs nog 82%. Een nadeel van deze installaties is dat er een ander productieproces wordt gebruikt om deze hoge rendementen te bereiken waardoor de zonnepanelen duurder in aanschaf zijn.

Rendement polykristallijne zonnepanelen

Rendement zonnepanelenPolykristallijne pv-panelen zijn de ‘blauwe‘ panelen en halen een rendement van 15% procent. Het rendement ligt lager maar ook de aanschafprijs valt lager uit. Het vermogensbehoud is ook iets lager.

Na 10 jaar is het vermogensbehoud bij deze installaties nog 90 % en na 25 jaar nog 80%.

Menu