Prijs zonnepanelen

De prijs van zonnepanelen is een belangrijk gegeven bij de aankoop van een zonnepaneel installatie. De zonnepanelen prijs is echter nog nooit zo gunstig geweest. Het laatste decennia zijn de prijzen van zonnepanelen gezakt naar 1/4 van wat de kostprijs was van een zonnepaneel installatie in 2004. Nooit eerder waren de prijzen zo laag.

Uiteindelijk is de totale kostprijs dus niet meer zo doorslaggevend, maar veel eerder de opbrengst en het rendement. De grootste zonnepanelen installateurs kopen vaak grote volumes zonnepanelen waardoor de prijs ook zeer concurrentieel is.

Subsidieert de overheid de zonnepanelen prijs nog?

Sinds 2012 zijn er geen subsidies van de overheid meer die de zonnepanelen prijs verlagen. Dit is met de de daling van 75% ook al lang niet meer nodig. In het verleden waren zonne-energie en zonnepanelen immers overgesubsidieerd. Hierdoor is er nu een put van 2 miljard Euro die we met z’n allen de komende 4 jaren mogen dichten.

Momenteel is de terugverdientijd van zonnepanelen slechts 8 jaar. De overige 17 jaar van de normale levensduur (25 jaar in totaal) zijn dus nettowinst.

Optimale prijs zonnepanelen

Om de beste zonnepanelen prijs te verkrijgen zijn volgende oriëntatiepunten belangrijk. Voor maximaal rendement houd u rekening met de oriëntatie en de hellingsgraad van de zonnepanelen, en vermijd u zoveel mogelijk beschaduwing. Schaduw van (groeiende) bomen, (toekomstige) gebouwen en schoorstenen verlagen de opbrengst van uw zonnepanelen. Voor een optimaal rendement is de oriëntatie van de zonnepanelen bij voorkeur tussen het zuidoosten en zuidwesten, onder een hoek van 15° tot 50°.

Verder prijsstijging elektriciteit

Met een zonnepaneel installatie countert u ook toekomstige prijsstijgingen die in elektriciteit zullen doorgevoerd worden. Voor woningen ouder dan 5 jaar een verlaagd btw-tarief van 6%, voor nieuwbouw is dit 21%.

De exacte prijs hangt af van het type paneel. De meest courante zijn de monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne pv-panelen zijn de ‘zwarte‘ panelen en halen een rendement van 17%.
Prijs zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne pv-panelen zijn de ‘blauwe‘ panelen en bereiken een rendement van 15%.
Prijs zonnepanelen

Prijs zonepanelen weten? Vraag hier uw vrijblijvende prijsofferte aan.
Menu