Zonnepanelen prijs

Zonnepanelen prijs

De prijs van zonnepanelen is een belangrijk gegeven bij de aankoop van een zonnepaneel installatie. De zonnepanelen prijs is echter nog nooit zo gunstig geweest. Het laatste decennia zijn de prijzen van zonnepanelen gezakt naar 1/4 van wat de kostprijs was van een zonnepaneel installatie in 2004. Nooit eerder waren de prijzen zo laag.

Uiteindelijk is de totale kostprijs dus niet meer zo doorslaggevend, maar veel eerder de opbrengst en het rendement. De grootste zonnepanelen installateurs kopen vaak grote volumes zonnepanelen waardoor de prijs ook zeer concurrentieel is.

De afgelopen jaren hebben zonnepanelen een enorme populariteit verworven, voornamelijk vanwege de dalende kosten en de toenemende efficiëntie van de technologie. In dit artikel zullen we de kosten en prijzen van zonnepanelen in 2024 onderzoeken, de factoren die van invloed zijn op deze kosten, en waarom zonnepanelen een aantrekkelijke investering blijven. Daarnaast zullen we ingaan op waarom de prijzen in 2024 zo laag zijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van zonnepanelen.

1. Inleiding tot Zonnepanelen

Zonnepanelen, ook wel fotovoltaïsche (PV) systemen genoemd, zetten zonlicht om in elektriciteit. Deze technologie heeft zich in de afgelopen decennia snel ontwikkeld, waardoor zonnepanelen steeds efficiënter en betaalbaarder zijn geworden. De dalende kosten van zonnepanelen maken ze een aantrekkelijke optie voor zowel huishoudens als bedrijven die hun energierekening willen verlagen en hun ecologische voetafdruk willen verkleinen.

2. Kosten en Prijzen van Zonnepanelen

De kosten van zonnepanelen kunnen variëren afhankelijk van verschillende factoren, waaronder het type paneel, de grootte van het systeem, de installatiekosten en eventuele bijkomende apparatuur zoals omvormers en batterijen.

2.1. Prijs per Watt

Een van de meest gebruikelijke manieren om de kosten van zonnepanelen te beoordelen, is door te kijken naar de prijs per watt (W). In 2024 ligt de gemiddelde prijs per watt voor een zonnepaneelsysteem tussen de €1,10 en €1,40. Dit betekent dat een standaard systeem van 4 kilowatt (kW) tussen de €4.400 en €5.600 kan kosten naargelang het type omvormer en merk panelen natuurlijk, inclusief installatiekosten en belastingen.

2.2. Totale Systeemkosten

Naast de prijs per watt, moeten we ook rekening houden met de totale systeemkosten, die de kosten van de zonnepanelen zelf, de omvormer, de installatie en eventuele bijkomende apparatuur omvatten. Voor een gemiddeld huishouden met een energieverbruik van 3.500 kWh per jaar, zou een zonnepaneelsysteem van 4 kW doorgaans voldoende zijn. De totale kosten voor een dergelijk systeem kunnen variëren van €4.500 tot €6.000, afhankelijk van de complexiteit van de installatie en de specifieke componenten die worden gebruikt.

3. Waarom Zijn Zonnepanelen een Goede Investering?

Zonnepanelen zijn om verschillende redenen een goede investering. Hieronder bespreken we enkele van de belangrijkste voordelen.

3.1. Lagere Energiekosten

Een van de meest directe voordelen van zonnepanelen is de verlaging van de energiekosten. Door je eigen elektriciteit op te wekken, verminder je je afhankelijkheid van energieleveranciers en kun je aanzienlijk besparen op je energierekening. De besparingen kunnen nog verder oplopen als je overtollige energie teruglevert aan het net en hiervoor een vergoeding ontvangt.

3.2. Milieuvriendelijke Energiebron

Zonne-energie is een hernieuwbare en schone energiebron. Door zonnepanelen te installeren, verklein je je ecologische voetafdruk en draag je bij aan de vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Dit is vooral belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering en de overgang naar een duurzamere energievoorziening.

3.3. Waardevermeerdering van je Woning

Huizen met zonnepanelen worden vaak als aantrekkelijker beschouwd op de vastgoedmarkt. Potentiële kopers zien de voordelen van lagere energiekosten en de duurzaamheid van de woning. Dit kan leiden tot een hogere verkoopprijs en een snellere verkoop van je woning.

3.4. Terugverdientijd

De terugverdientijd van zonnepanelen is de periode waarin je de initiële investering terugverdient door de besparingen op je energierekening. In 2024 ligt de gemiddelde terugverdientijd voor een zonnepaneelsysteem tussen de 6 en 10 jaar. Na deze periode profiteer je van gratis elektriciteit gedurende de rest van de levensduur van de zonnepanelen, die doorgaans 25 jaar of langer is.

4. Waarom Zijn de Prijzen van Zonnepanelen Zo Laag in 2024?

De prijzen van zonnepanelen zijn in 2024 historisch laag. Dit komt door verschillende factoren die we hieronder zullen bespreken.

4.1. Technologische Vooruitgang

De technologische vooruitgang in de productie van zonnepanelen heeft geleid tot efficiëntere en goedkopere productieprocessen. Innovaties zoals verbeterde siliciumcellen, dunne-film technologieën en geautomatiseerde productieprocessen hebben de kosten aanzienlijk verlaagd.

4.2. Schaalvoordelen

De toegenomen vraag naar zonnepanelen heeft geleid tot schaalvoordelen in de productie. Grotere productievolumes leiden tot lagere kosten per eenheid, wat resulteert in lagere prijzen voor consumenten.

4.3. Concurrentie op de Markt

De groeiende concurrentie op de zonnepaneelmarkt heeft ook bijgedragen aan de dalende prijzen. Meer fabrikanten en leveranciers concurreren om marktaandeel, wat leidt tot scherpere prijzen en betere deals voor consumenten.

5. Waar Moet je op Letten bij de Aanschaf van Zonnepanelen?

Bij de aanschaf van zonnepanelen zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden om ervoor te zorgen dat je de beste waarde voor je geld krijgt en een systeem kiest dat aan je behoeften voldoet.

5.1. Kwaliteit van de Zonnepanelen

Niet alle zonnepanelen zijn gelijk. Het is belangrijk om te investeren in hoogwaardige zonnepanelen die betrouwbaar zijn en een lange levensduur hebben. Let op certificeringen zoals TUV en CE, en kies voor gerenommeerde merken die goede garanties bieden.

5.2. Efficiëntie en Vermogen

De efficiëntie van zonnepanelen bepaalt hoeveel zonlicht wordt omgezet in elektriciteit. Hogere efficiëntie betekent meer energieopbrengst per vierkante meter. Kies zonnepanelen met een hoge efficiëntie om het meeste uit je dakoppervlak te halen.

5.3. Garantie en Ondersteuning

Een goede garantie is essentieel bij de aanschaf van zonnepanelen. De meeste fabrikanten bieden productgaranties van 10 tot 25 jaar. Zorg ervoor dat je kiest voor een leverancier die betrouwbare ondersteuning en service biedt in geval van problemen.

5.4. Installateur

De kwaliteit van de installatie heeft een grote invloed op de prestaties van je zonnepaneelsysteem. Kies een gecertificeerde en ervaren installateur die goede referenties heeft en in staat is om een professionele en veilige installatie uit te voeren.

5.5. Prijs-kwaliteitverhouding

Laat je niet alleen leiden door de prijs. De goedkoopste optie is niet altijd de beste keuze op de lange termijn. Overweeg de totale waarde, inclusief de kwaliteit van de panelen, de efficiëntie, de garanties en de reputatie van de installateur.

5.6. Lokale Regelgeving en Subsidies

Informeer je over de lokale regelgeving en subsidies die beschikbaar zijn voor zonnepanelen. Subsidies kunnen de kosten aanzienlijk verlagen en de terugverdientijd verkorten. Zorg ervoor dat je aan alle lokale bouwvoorschriften en vereisten voldoet bij de installatie van zonnepanelen.

6. Conclusie

In 2024 blijven zonnepanelen een uitstekende investering voor zowel huishoudens als bedrijven. De dalende kosten en de verbeterde technologieën maken zonnepanelen betaalbaarder en efficiënter dan ooit tevoren. De verschillende voordelen, waaronder lagere energiekosten, milieuvriendelijkheid en waardevermeerdering van je woning, maken zonnepanelen een aantrekkelijke optie.

De lage prijzen in 2024 zijn het resultaat van technologische vooruitgang, schaalvoordelen, concurrentie op de markt en ondersteunend overheidsbeleid. Bij de aanschaf van zonnepanelen is het belangrijk om te letten op de kwaliteit van de panelen, de efficiëntie, garanties, de installateur en de beschikbare subsidies.

Door zorgvuldig onderzoek te doen en de juiste keuzes te maken, kun je profiteren van de vele voordelen van zonne-energie en bijdragen aan een duurzamere toekomst. Of je nu je energiekosten wilt verlagen, je ecologische voetafdruk wilt verkleinen of de waarde van je woning wilt verhogen, zonnepanelen zijn een slimme en verantwoorde investering.

Subsidieert de overheid de zonnepanelen prijs nog?

Sinds 2012 zijn er geen subsidies van de overheid meer die de zonnepanelen prijs verlagen. Dit is met de de daling van 75% ook al lang niet meer nodig. In het verleden waren zonne-energie en zonnepanelen immers overgesubsidieerd. Hierdoor is er nu een put van 2 miljard Euro die we met z’n allen de komende 4 jaren mogen dichten.

Momenteel is de terugverdientijd van zonnepanelen slechts 8 jaar. De overige 17 jaar van de normale levensduur (210 jaar in totaal) zijn dus nettowinst.

Optimale prijs zonnepanelen

Om de beste zonnepanelen prijs te verkrijgen zijn volgende oriëntatiepunten belangrijk. Voor maximaal rendement houd u rekening met de oriëntatie en de hellingsgraad van de zonnepanelen, en vermijd u zoveel mogelijk schaduw. Schaduw van (groeiende) bomen, (toekomstige) gebouwen en schoorstenen verlagen de opbrengst van uw zonnepanelen. Voor een optimaal rendement is de oriëntatie van de zonnepanelen bij voorkeur tussen het zuidoosten en zuidwesten, onder een hoek van 15° tot 50°.

Zonnepanelen prijs

Plant u om nu zonnepanelen aan te kopen? Dan is er geen beter moment als het huidige. Sinds 2011 is de prijs van zonnepanelen met bijna 50% gedaald. Maar hoeveel is nu de eigenlijke prijs van een dergelijke investering? De zonnepanelen prijs is vooral afhankelijk van het aantal zonnepanelen dat u wenst te plaatsen. In de volgende tabel vind u een overzicht van wat de investering en besparing is bij het aantal zonnepanelen. Dit zijn natuurlijk richtprijzen en variëren sterk naargelang het merk, type paneel en grote van de installatie.

Gezinstoestand (aantal personen)ElektriciteitsverbruikVereiste Wp dekking installatie ratio (kWh/0.85)Aantal panelen (425 Wp)Prijs gemiddelde installatie (incl. 6% BTW + omvormer)Prijs gemiddelde installatie (incl. 21 % BTW + omvormer)
22.890 kWh3.400 Wp8€ 3.740€ 4.250
34.355 kWh5.100 Wp12€ 5.508€ 6.334
45.780 kWh6.800 Wp16€ 7.250€ 8.337
58.670 kWh10.200 Wp24€ 10.608€ 12.199
510.455 kWh12.750 Wp30€ 13.005€ 14.955

Verder prijsstijging elektriciteit

Met een zonnepaneel installatie countert u ook toekomstige prijsstijgingen die in elektriciteit zullen doorgevoerd worden. Voor woningen ouder dan 10 jaar een verlaagd btw-tarief van 6%, voor nieuwbouw is dit 21%.

De exacte prijs hangt af van het type paneel. De meest courante zijn de monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen.

Monokristallijne zonnepanelen

Monokristallijne pv-panelen zijn de ‘zwarte‘ panelen en halen een rendement van 22%.
Prijs zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne pv-panelen zijn de ‘blauwe‘ panelen en bereiken een rendement van 18%.
Prijs zonnepanelen

Vraag hier uw gratis offerte aan voor zonnepanelen.

  Naam*

  Tel*

  Email*

  Adres*

  Postcode + Plaats*

  Type aanvraag*

  Type dak (hellend, plat, leien, roofing, etc.)*

  Toelichting omtrent te plaatsen vermogen en type dak (hellend, plat, pannen, leien,...)

  Schuiven naar boven