Zonne-energie Toepassingen en voordelen

Zonne-energie

Zonne-energie is een onuitputtelijke bron van groene energie. Het gratis licht van de zon dient als aandrijfveer voor ecologische verwarmingssystemen zoals zonnepanelen, zonneboilers en warmtepompen. De zonne-energie die de aarde bereikt is circa 9000 maal groter dan de energiebehoefte van alle inwoners op aarde. Even het potentiële vermogen van grootschalige zonne-energie geïllustreerd in het volgende voorbeeld. Het energiegebruik van Europa bedraagt circa. 1020Joule/jaar (ruim 3 x 1012 Watt). Aan de hand van een energieopbrengst met een rendement van circa 15% zou een gebied in de Sahara met een oppervlakte van netto circa 50.000 vierkante kilometer voldoen voor de energiebehoefte van gans Europa. Gigantisch potentieel dus!

Ontdek in dit artikel meer over de diverse toepassingen en voordelen van zonne-energie.

Zonne-energie toepassingen

1) Zonnepanelen op zonne-energie

De meest gebruikte toepassing van zonne-energie is in de vorm van zonnepanelen. De werking van zonnepanelen bestaat erin om het opgevangen licht via siliciumcellen om te zetten in elektrische spanning. Via een omvormer wordt deze elektrische spanning dan omgevormd naar bruikbare stroom voor allerhande huishoudelijke en industriële nutsvoorzieningen.

De meeste zonnepanelen installateurs plaatsen systemen met polykristallijne zonnepanelen of monokristallijne zonnepanelen. De poly zijn voor onze Belgische weersomstandigheden het meest geschikt. Polykristallijne zonnepanelen bestaan uit plakjes kristallen die kriskras door elkaar liggen. Wat in België een aanzienlijk groter rendement oplevert. Als u voldoende ruimte voorradig hebt, dan zijn polykristallijne zonnepanelen zonder meer de aangewezen keuze.

Mensen kiezen vaak uit esthetisch aspect voor de mono panelen omdat deze mooier ogen door hun zwarte kleur. Bij monokristallijne zonnecellen wordt het silicium gesmolten en afgekoeld
op gecontroleerde wijze waardoor de kristallen allemaal in eenzelfde richting liggen. Hierdoor zien de mono zonnecellen er mooi geordend uit.

2) Zonneboiler op zonne-energie

Zonne-energie is ook populair om te gebruiken als aandrijfveer voor een zonneboiler. Een zonneboiler vangt de elektromagnetische stralingen van de zon om en zet deze om in warmte waarna deze warmte wordt gebruikt voor de productie van warm water.

Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een boiler. De plaatsing van de zonnecollector gebeurt op het dak. In de collector zitten koperen leidingen waarin het water wordt opgewarmd. Deze leidingen bevatten water en glycol om ervoor te zorgen dat de collector niet kan vastvriezen tijdens de wintermaanden. Het opgewarmde water loopt via een warmtewisselaar in de warm water boiler. Het water in de boiler wordt zo op deze manier opgewarmd. Interessant dus in de voorziening van sanitair warm water of voor het verwarmen van een zwembad of jacuzzi. 

3) Warmtepompen op zonne-energie

Vaak wordt zonne-energie gebruikt om warmtepompen te activeren via zonnepanelen. Door zonnepanelen aan te sluiten op een warmtepomp worden twee zonne-energiesystemen met elkaar verbonden en draagt u nog meer zorg voor het milieu en uw portemonnee! De meeste warmtepompen gebruiken aardig wat elektriciteit om hun warmte te genereren en daarom is het plaatsen van zonnepanelen dan ook vaak aan te raden.

De combinatie van een warmtepomp en zonnepanelen is zowat de ideale manier om groene warmte te produceren. De groene energie die u immers opwekt met zonnepanelen, kunt u gebruiken om de warmtepomp aan te drijven. Op die manier zal de warmtepomp elektriciteit van hetnet tot een minimum herleiden. Bij sommige installaties is het zo zelfs mogelijk om tot 100% groene energie te genieten met deze manier van zonne-energie combinatie. 

Scroll naar boven