Efficiëntste zonnecel ter wereld ontwikkeld door wetenschappers

Efficiëntste zonnecel

Efficiëntste zonnecel ter wereld ontwikkeld door wetenschappers

Aan de University of New South Wales in Australië hebben onderzoekers een zonnecel ontwikkeld die zonlicht met 34,5 procent efficiëntie kan omzetten in energie. De zonnecel presteert maar liefst 44 procent efficiënter dan de cel die op het vlak van efficiëntie tot nu toe wereldrecordhouder was .

“Dit niveau van efficiëntie nu al te hebben bereikt is bijzonder en werd pas over vele jaren verwacht,” vertelt professor Martin Green. “Uit gegevens van een recente studie van het Duitse Agora Energiewende zou een efficiëntie van 35 procent pas in 2050 kunnen worden bereikt. De technologie evolueert dus veel sneller vooruit dan verwacht. Dit is uitstekend nieuws voor zonne-energie.”

Lichtbundels

Hierbij maakt het team wetenschappers gebruik van een prisma om deze hoge efficiëntie te realiseren. Wanneer zonlicht invalt op de glazen prisma zullen drie lichtbundels met een verschillende golflengte ontstaan. Deze lichtbundels vallen eerst in op een laag indiumgalliumfosfide (GaInP). Hier wordt één van de lichtbundels omgezet in energie, terwijl het andere licht door de laag heen beweegt.

De twee overgebleven lichtbundels passeren hierna door een laag indiumgalliumarsenide (GaInAs) en een laag germanium. Aan iedere laag wordt er telkens een bepaalde golflengte van licht omgezet in energie. Dit zorgt ervoor dat de omzetting erg efficiënt kan gebeuren.

Bovendien gaat ook het deel infraroodlicht dat niet doorheen de prisma beweegt niet verloren. Deze lichtbundel valt namelijk in op een siliciumcel, waar het licht alsnog kan omgezet worden in energie

Efficiëntste zonnecel ter wereld ontwikkeld door wetenschappers

Schalen

De wetenschappers hebben momenteel een zonnecel van slechts 28 vierkante centimeter groot gemaakt. Echter zou de technologie volgens de ingenieurs zonder veel problemen naar een grotere setup van 800 vierkante centimeter kunnen worden geschaald.

Door de hogere productiekost is de kans wel is dat we dergelijke zonnepanelen zullen terugvinden op het dak van een huis. Voor grote zonne-energietorens en zonnecentrales is de technologie dan weer perfect geschikt.

Bron: Zdnet.be
[call_to_action url=”http://zonnepanelen-centrale.be/gratis-zonnepanelen-offerte/” blank=”true” size=”middle” button_text=”Gratis Offerte”]Advies nodig bij het kopen van zonnepanelen? Vraag hier uw gratis en vrijblijvende offerte aan. [/call_to_action]

1/5 - (2 stemmen)
Efficiëntste zonnecel ter wereld ontwikkeld door wetenschappers
Schuiven naar boven